Caramell Premium Resort
Bükfürdő

3 éjszaka, félpanzió

2020. Augusztus 20-23.

114.750Ft/2 fő/3éj
Részletek
Andrea Bocelli Koncert Toszkánában

2020.07.23 - 07.26.
3 éjszaka reggelivel, Busszal

129.900 Ft/főtől
Részletek
Észak Velencéje -
csoportos utazás Szentpétervárra magyar idegenvezetéssel

2020.10.09-12.

10 éjszaka - Reggeli

149.000 Ft/főtől
Részletek
Sokoró Fogadó
Sokoró Fogadó
Pihenés a Bakony lábánál
Sokoró Fogadó
Ellátás: Félpanzió

Érvényes: 2020-04-01 - 2021-01-01
10.125 Ft/fő/éj-től

Részletek
Egyesült Arab Emirátusok körutazás
Egyesült Arab Emirátusok körutazás
Egyesült Arab Emirátusok körutazás
2020.09.15-09.21.
99.990 Ft/főtől

Részletek

Hasznos tudnivalók - Szicília


Éghajlat

Szicília időjárása klasszikus mediterrán, forró nyárral és a hazaihoz képest enyhe téllel. Utazni májustól októberig érdemes, ekkor igazi nyaralóidő van. Napimádók júliusban vagy augusztusban utazzanak.

Ha aktívabb nyaralást tervezünk, akkor érdemes a május, június, szeptember vagy október hónapok közül választanunk. Ekkor nappal általában 24-26oC fok van, így a városnézés vagy a fakultatív programok sokkal kellemesebbek.


Beutazási szabályok: Olaszországba beutazni érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal lehetséges.


Egészségügy: A közegészségügyi helyzet jó, járványveszéllyel nem kell számolni, az egészségügyi ellátás színvonala jó. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és baleset biztosítás megkötése.


Hivatalos pénznem : EURO (EUR) az elfogadott fizetőeszköz. Bank automaták mindenhol rendelkezésre állnak.


Időeltolódás: Közép-európai időszámítás, Magyarországgal azonos időzónában


Repülési idő: kb. 2 óra. Fapados járatok nyári szezonban közvetlenül közlekednek; menetrend szerinti járatokkal római átszállással juthatunk el Cataniaba vagy Palermoba.


Hálózati feszültség: 220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.

 

Hivatalos nyelv: Olasz, de az idegenforgalmi központokban beszélnek angolul és németül

 

Közbiztonság: A szicíliai közbiztonságot tekintve sok a tévhit. A szervezett bűnözés nem érinti a hétköznapi embereket és a turistákat sem. Amire igazán figyelniük kell, az a zsebtolvajlás. A robogóval történő lopás a leggyakoribb, tehát az utcán nem javasolt kézitáskát hordani, ha ez mégis szükséges, akkor vállon, és a fal felőli oldalon hordjuk a táskákat.

 

Vásárlás, nyitva tartás: A kézművességnek Szicíliában nagy hagyománya van. A fazekasok, kosárfonók és marionett készítők termékei iránt nagy a kereslet. Az olasz divat és design legújabb termékeit Catania és Palermo elegáns üzleteiben vásárolhatjuk meg. Palermo óvárosában számos élelmiszerpiacon nézelődhetünk, de találunk ruhákat és háztartási eszközöket árusító piacokat is. Az üzletek nyitva tartása a mediterrán vidékeken szokásos sziesztához igazodik, 13 és 16 óra között általában zárva tartanak.


Helyi közlekedés:

Vasút  -  A szicíliai vasúthálózat meglehetősen gyér  és ahol van, ott is csak egy sínpáron folyik a közlekedés. A gyorsvonatok és az IC is gyakran késik és sok esetben a vasútállomás messze található a várostól.


Busz - A magán busztársaságok helyi- és gyorsjáratai jól kiegészítik a vasúti közlekedést. Sok városban azonban nincs központi pályaudvar.


Taxi - A nagyobb városok taxijaiban van taxióra. Kisebb településeken indulás előtt előzetesen állapodjunk meg a viteldíjban.


Autóbérlés

Minden nagyobb városban lehetséges, de készüljünk fel rá, hogy Palermoban nagy torlódásokra és elég laza közlekedési morálra lehet számítani! Taormina belvárosába nem lehet autóval behajtani.


Gasztronómia: A szicíliai konyhára igaz, hogy ötvöződnek a valaha itt uralkodó népek ízei, mégis Olaszország jellegzetes íz világa dominál. Mind a húsevők, mind a vegetáriánusok ízletes fogásokkal ismerkedhetnek meg; a tészta és tenger gyümölcse mindennek az alapja. Jellegzetes tésztaétel a cataniai cannelloni (ricottával és darált hússal töltött tészta), Tonno alla cipollata (apróra vágott hagymával ízesített tonhal) vagy a messinai módra készült kardhal.

A tökéletes éghajlat és a termékeny talaj kombinációjának köszönhetően Szicília Olaszország legrégibb borvidéke. Az itteni borok se nem édesek se nem nehezek. Különleges boruk a Marsala.

 

Diplomáciai képviselet

Tiszteletbeli konzul:
Santamarináné Sótyi Adelaide
Cím: Viale delle Alpi, 30; 90144  Palermo
Telefon: 0916850947 Fax: 0916850947 E-mail:
msanta@iol.it

Kedvcsináló


Palermo: A sziget fővárosa, nagyon sok látnivalót tartogat az utazónak. Gyönyörködhetünk Pretoria tér szökőkútjában és az azt körülölelő szoborcsoportban. Megtekinthetjük a normann Martorana templomot, a Palazzo dei Normanni-t, az egykori királyi palotát, amely egyike a legszebb itáliai palotáknak. A valamikori arab erődre emelt épületbe nem juthatunk be, itt székel ugyanis a szicíliai regionális kormányzat. A legnagyobb élmény természetesen a palermói székesegyház, ami egykoron muzulmán mecset volt, és csak 1185-ben alakították át keresztény templommá. A mai épület már nem XII. századi külsőben pompázik, sokkal inkább jellemző rá a késő gótikus stílus és a XVIII. századi kupola. A Palermotól 8 km-re található Monreale dómját 1174-ben Benedekrendi-kolostorként a normannok alapították. A kor legjelentősebb és legegységesebb egyházi épülete ez a dóm.


Cefalú

Szicília egyik legkedveltebb tengeri fürdőhelye az északi partvidéken található Cefalú, melynek óvárosi halászkikötője egy hatalmas mészkőszikla árnyékában fekszik. A városka legfontosabb sétálóutcája, a Corso Ruggero a Normann Dómhoz vezet. A Piazza del Duomón található egy katedrális. Santo Stefano di Camastrában a kerámiakészítés praktikáját csodálhatjuk meg. Távolság Palermotól 70 km. A városka szinte egyedülálló látványossága a középkori „Mosoda”, az óváros egyik eldugott zugában található ruhamosó.

 

Taormina

Az északkeleti partvidéken helyezkedik el Szicília klasszikus célpontja és jelképe Taormina, nagyszerű panorámájáról is híres városkája. Ha életteli sétálóutcát szeretnénk, akkor a város Corso Umbertója nem fog csalódást okozni. Taormina legjelentősebb antik épülete a Görög-római színház. Egy másik, lényegesen kisebb antik színházat is találunk, Odeon-színház, amely a római császárok korából maradt fenn. A XIV. századi palota romjai, Badia Vecchia is szót érdemel. a San Nicoló dóm valamint a San Domenico kolostor szintén kihagyhatatlan. Elismert festőnk, Csontváry Kosztka Tivadar is több képet festett a városban (például Holdtölte Taorminában, 1901). Itt festette meg híres képét, A taorminai görög színház romjait. Catania-Taormina kb. 50 km.

 

Catania: A sziget kelet felén található. legérdekesebb látnivalója az elefántos kút, amelyet az 1693-as pusztító földrengés után visszamaradt lávából faragtak ki. Kihagyhatatlan látványosság még a Dóm épülete és a két római kori fürdő maradványai. Bár Catania a dél olasz virtus és hangulat minden ismérvét magán viseli, zsúfoltság jellemzi ezt a kisvárost.

 

Etna: Az Etna, Európa leghatalmasabb működő vulkánja. Olyan klímát teremt, amellyel a környező vidékeknek virágzó mezőgazdaságot biztosít. Nincs olyan ember, aki ellen tudna állni a Mongibello, a "Hegyek hegye" vonzásának. Catania az Etna fekete leánya. Az Etnán lévő legmagasabb település Nicolosi városa, melyet jól kiépített úton lehet elérni. Rifugio Sapienza területe minden Etna-látogató gyülekezőhelye, számos emléktárgyárussal, étteremmel és kávézóval. Csak valóban szép, tiszta időben érdemes felmenni a kabinos felvonóval (funivia) 2600 m-re, onnét pedig dzsipekkel a Torre del Filosofóig ("A filozófus tornya").


Syracusa

Egykor a Földközi-tenger egyik legnagyobb városa volt félmillió lakossal, ma kb. 120 ezren élnek itt. Látnivalói: Apolló kolostora, székesegyház, görög színház és a Dionüszosz füle 65 méter hosszú barlang. Látnivalói évente több százezer látogatót vonzanak.

  

Érdekesség

A világ legjobb strandja, Spiaggia dei Conigli Lampedusa, Szicíliához tartozó kis szigeten található (Tripadvisor, 2013-as minősítés)

 

Taorminától félórányira, a hegyek között bújik meg Savoca kisvárosa. Bennfentesek tudják, hogy itt forgatták a Keresztapa című filmeposz első részének egyes jeleneteit

 

 

Az alábbi oldalon található Szicília képekkel segítünk, hogy utazásához még inkább kedvet kapjon!